Wat zijn de verschillen tussen EuroMillions en Eurojackpot?

In Europa worden steeds meer zaken gezamenlijk geregeld. Van oost tot west en van noord tot zuid: in elk deel van Europa willen landen graag een samenwerking aangaan. Kijk alleen al naar de euro. Maar ook het regelen van zaken omtrent veiligheid, het klimaat en de internationale handel staat hoog op de agenda. De Europese samenwerking blijft niet alleen beperkt tot overheidszaken en munteenheden. Zo ken je vast de pan-Europese loterijen EuroMillions en Eurojackpot wel. De overeenkomsten tussen deze loterijen zijn groot, al zijn er ook zeker de nodige verschillen. Door deze verschillen eens onder de loep te nemen, wordt het meteen makkelijker om te bepalen welke loterij voor jou het beste werkt.

Twee pan-Europese loterijen met dezelfde visie

Voordat we dieper in de verschillen gaan duiken, is het interessant om te kijken wat de overeenkomsten zijn. De EuroMillions en Eurojackpot loterij hebben in de basis immers veel met elkaar gemeen. Beide lotterijen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere Europese landen. Achter EuroMillions zitten een aantal grote naties zoals Frankrijk, Spanje en Engeland. Samen met zes andere landen (waaronder België en Portugal) organiseren zij trekking na trekking. Bij de Eurojackpot loterij zijn twee keer zoveel landen betrokken. Ook Nederland doet hieraan mee. Spanje is overigens het enige land dat officieel met beide loterijen meespeelt.

Zowel EuroMillions als Eurojackpot werkt met een dubbele serie getallen. De reguliere getallen lopen van 1 tot en met 50, en daar moet jij als speler er vijf van aankruisen. Eurojackpot heeft wel wat minder bonusgetallen. Je moet twee van de  tien selecteren, tegen twee van de twaalf bij EuroMillions. Het spel zelf is dus redelijk gelijk. Zelfs de dag van de trekking komt overeen. Maar waar Eurojackpot alleen op vrijdagavond een trekking organiseert, heeft EuroMillions er ook nog een op dinsdag. Dat betekent automatisch meer kans op mooie prijzen.

Het verschil zit hem in de jackpot

EuroMillions en Eurojackpot hebben beide een groep trouwe spelers om zich heen verzameld. De fans van EuroMillions roemen de hoge jackpot. En die is inderdaad een stuk hoger dan bij de concurrent. De pot begint bij het mooie bedrag van 17 miljoen euro. De maximale jackpot is dan nog lang niet bereikt. Deze staat namelijk op 190 miljoen euro. De hoogste prijs van Eurojackpot steekt hier toch wat schamel bij af. Want bij 90 miljoen euro is de grens echt bereikt. Al is de kans dat je gaat klagen omdat je ‘slechts’ 90 miljoen wint, waarschijnlijk erg klein.

De hoge jackpot heeft bovendien wel een keerzijde. En dat is precies waar liefhebbers van de Eurojackpot loterij op hameren. Want de kans dat je de jackpot wint, is bij Eurojackpot dan weer een stuk hoger dan bij EuroMillions. Hoewel een ‘hoge winkans’ in dit geval relatief is. Bij EuroMillions is de kans op de jackpot 1 op 139 miljoen. De kans dat je er met de hoofdprijs van Eurojackpot vandoor gaat, is 1 op 95 miljoen. Een wereld van verschil, maar toch moet je nog steeds heel veel geluk hebben om er met die miljoenenjackpot vandoor te gaan.

De verdeling van de secundaire prijzen

Als je naar de verschillen tussen EuroMillions en Eurojackpot kijkt, gaat het vooral om de hoogte van de jackpot en de bijbehorende winkans. Het één valt in het voordeel uit van EuroMillions (hogere jackpot) en het ander is in het voordeel van Eurojackpot (meer kans op de jackpot). Maar bij loterijen draait het natuurlijk niet alleen om de jackpot. Er zijn meer prijzen te winnen, en die zijn ook zeker niet verkeerd.

Eurojackpot beschikt over twaalf verschillende prijscategorieën. Dit is inclusief de jackpot. De kans dat je lot überhaupt een prijs oplevert, is 1 op 26. Daarbij kan het gaan om een paar euro tot een paar ton. De secundaire prijzen van Eurojackpot zijn gemiddeld iets hoger dan die van EuroMillions. Dat komt mede omdat EuroMillions dertien prijscategorieën heeft waardoor er meer kleine prijzen te verdelen zijn. Deze extra prijscategorie heeft wel als voordeel dat de totale winkans groter wordt. Je hebt 1 op 13 kans dat je iets aan de trekking overhoudt.

Kies je voor EuroMillions of toch voor Eurojackpot?

We kunnen wel concluderen dat de pan-Europese loterijen meer met elkaar gemeen hebben dan ze van elkaar verschillen. EuroMillions is wat populairder, maar dat komt vooral doordat deze loterij een kleine tien jaar langer bestaat. De naam is inmiddels gevestigd waardoor gokliefhebber gemakkelijker voor EuroMillions kiezen. Toch is Eurojackpot hard op weg om dat verschil goed te maken. Beide loterijen hebben genoeg te bieden, het is dus maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.