El Gordo

Heb je ooit gehoord van El Gordo? Waarschijnlijk niet bewust, maar toch is deze Spaanse loterij één van de meest bekende in de mondiale wereld. El Gordo wordt ook wel ‘The Fat One’ genoemd en deze naam heeft de loterij te denken aan de hoge jackpot die er altijd uit gaat rondom Kerst. Volledige families en dorpen kopen een lot voor deze loterij en de jackpot valt altijd. Het unieke karakter van El Gordo is met name terug te zien in de hoeveelheid geld die kan worden gewonnen en dat ten opzichte van het geld dat uiteindelijk weer terugvloeit naar de Staat; bijna niks. El Gordo is overigens niet de officiële benaming van de loterij, hoewel dat wereldwijd soms wel zo lijkt. De echte benaming is echter Sorteo Extraordinario de Navidad. Wat is El Gordo en wat kan je winnen met deze jaarlijks terugkerende loterij?

Wat maakt El Gordo speciaal?

In veel landen wereldwijd zien we loterijen met hoge jackpotten en behoorlijk wat winstkansen, maar er zullen er niet veel zijn die kunnen tippen aan El Gordo. Circa 70% van al het geld dat Spanjaarden uitgeven voor een lot in de loterij wordt uitgekeerd in prijzen. De rest (30%) komt terecht bij de Spaanse Overheid of blijft behouden voor verkooppunten van de loten. Hiermee is het één van die speciale loterijen waar mensen nog écht geld kunnen winnen en het is daarom dat El Gordo ook een enorme happening is. Je hoeft alleen het laatste cijfer op je lot maar goed te hebben om zelfs je geld al terug te krijgen. Het risico is daarom klein en de winst kan enorm zijn.

Hoe werkt El Gordo?

Wil je deelnemen aan de loterij El Gordo, dan heb je meerdere keuzes. Een volledig lot is met een prijs van 200 euro best prijzig. Veel mensen verkiezen daarom een ‘tiende’ lot, oftewel een lot ter waarde van 20 euro. Ook zie je vaak volledige dorpen die samen tickets kopen en zodoende hun kansen op winst doen groeien. Overigens worden de loten voor El Gordo ook vaak cadeau gegeven aan familieleden rondom Kerst, of worden ze door bedrijven prijs gegeven als Kerstpakket/cadeau.

 

Sinds 1812 is El Gordo, de Engelse benaming voor Lotería de Navidad (Kerstmis loterij), niet meer weg te denken uit Spanje. Deze Spaanse loterij is één van de sterkste en oudste loterijen ter wereld en trekt jaarlijks veel aandacht. Door de jaren heen is de loterij inhoudelijk echter wel anders geworden. Zo is sinds 2011 elk lot voorzien van vijf unieke getallen; alles tussen de ‘00000’ en ‘99999’. In totaal komt het daarmee neer op 100.000 loten, maar een veelvoud hiervan wordt verkocht. Dat komt omdat elk lot ook nog valt binnen een aparte serie en zo kunnen er nog veel meer loten worden verkocht.

El Gordo zorgt momenteel voor circa 2,25 miljard aan prijzengeld per editie en dat is voor veel mensen een goede reden om deel te nemen. Niet alleen de eerste prijs wint een mooi geldbedrag, maar zelfs de vijfde prijs gaat er nog vandoor met 60.000 euro. Bij El Gordo zie je veelvuldig dat in kleine dorpen vaak meerdere prijswinnaars zijn, omdat de plaatselijke verkoper in meerdere series loten verkoopt.

Hoeveel mensen doen mee aan El Gordo?

El Gordo is onder Spanjaarden mateloos populair en cijfers bevestigen dat. Omdat de loterij wordt gezien als een massaal én sociaal evenement, wil niemand de enige uit de groep zijn die niet mee doet. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van alle volwassen Spanjaarden persoonlijk deelneemt aan El Gordo. Deze 75% geeft gemiddeld ruim 50 euro uit aan de loterij, wat neerkomt op ongeveer een kwart lot per Spaanse gokker.

De trekking

De trekking van El Gordo wordt standaard vooraf gegaan aan veel pracht en praal, gezelligheid en bovenal de Kerstgedachte. Kinderen van de San Ildefonso school worden uitgenodigd om de trekking van de loterij officieel te verrichten en iedereen zit rond die tijd gespannen voor de televisie. De grote winnaars van El Gordo doneren in veel gevallen ook aan diezelfde San Ildefonso school; een school voor wezen van overheidsmedewerkers.

Voor de trekking worden twee grote, bolvormige kooien gebruikt. In de eerste kooi zitten respectievelijk 100.000 houten balletjes, waarop op hun beurt weer unieke 5-cijferige getallen staan (alles tussen 00000 en 99999). In de kleinere kooi zitten dan nog eens 1.807 kleine houten balletjes, waarop een prijs staat geschreven. Hierop worden de winnende combinaties bekend gemaakt. Dat ziet er als volgt uit:

Prijzengeld Benaming Aantal winnaars
4.000.000 El Gordo (The Fat One) 1
1.250.000 Tweede prijs 1
500.000 Derde prijs 1
200.000 Vierde prijs 2
60.000 Vijfde prijs 8
1.000 La Padrea (kiezenlawine) 1.794

 

Zoals je ziet is het aantal mensen dat blij wordt gemaakt met La Padrea erg hoor. Veel mensen krijgen dus nog een veelvoud van hun aankoopbedrag terug als pure winst. Naast bovenstaande hoofdprijzen worden ook nog prijzen uitgedeeld voor twee mensen die één nummer voor en één nummer na de eerste, tweede en derde prijs vielen. Dat betekent dat bij El Gordo nummer 98998, degene met nummer 99.000 alsnog een prijs ter waarde van 20.000 euro wint en tevens de persoon met het nummer 98.998. Tot slot krijgen 9.999 mensen hun aankoopbedrag voor het lot terug als hun laatste cijfer overeenkomt met het laatste cijfer van de nummer 1 en krijgen honderden mensen hun geld terug als andere laatste cijfers overeen komen met de cijfers van de nummer 1, 2 en 3. Zo vallen bij deze loterij opvallend veel mensen in de prijzen.

Winst in één dorp

Veel kleine dorpen op het platteland van Spanje besluiten vaak samen één of enkele loten te kopen. Mocht de hoofdprijs hier dan vallen, dan is het daardoor dus feest in het hele dorp. Voor veel Spanjaarden betekent dit dat hetzelfde dorp in de jaren daarop een soort bedevaartsoort wordt, waar mensen naartoe gaan omdat ze ook van het geluk willen profiteren. Vlak na El Gordo wordt in Spanje eveneens nog een andere grote loterij gehouden; Sorteo de El Niño. Ook hier doen veel Spanjaarden aan mee, voornamelijk mensen die geld hebben overgehouden aan El Gordo.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.