EuroMillions

EuroMillions is de Europese variant van het Amerikaanse MegaMillions. Deze grote loterij is ontstaan in februari 2014 en de organisatie vond plaats in Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bij EuroMillions heb je liefst 13 kansen om te winnen en de jackpot start vanaf een bedrag van 17 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per trekking ligt echter een stuk hoger. Zo kan je voor de jackpot gemiddeld een bedrag van ruim 56 miljoen euro winnen. De maximale jackpot bij EuroMillions is overigens 190 miljoen euro. De laagst mogelijke combinatie met EuroMillions is 3,20 euro waard. Hoe ziet deze loterij er in de praktijk uit.

Deelnemende landen in EuroMillions

De EuroMillions loterij is zoals gezegd begonnen uit een alliantie van drie landen; Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. In een later stadium hebben Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, België en Ierland zich hier nog bij aangesloten. Elke dinsdag- en vrijdagavond vindt er een trekking plaats in Parijs. Een lot kost je 2,50 per ingezette lijn met getallen en in diverse landen is er een extra optie gecreeerd om meer te kunnen winnen. Zo kan je in Ierland één euro extra inzetten voor de Plus-optie. In Frankrijk kan je 0,50 euro extra inzetten per gespeeld lijn getallen en ook Portugal heeft een aanvullende optie. Overigens is EuroMillions vandaag de dag op meer plekken dan de bovengenoemde landen te spelen, waaronder ook kleinere staten als Liechtenstein en Monaco.

Wat betekent de EuroMillions loterij?

De EuroMillions loterij is een transnationale loterij met een progressieve jackpot tot een bepaald niveau. Dit betekent dat loterijen uit diverse Europese landen de krachten hebben gebundeld en samen zorgen voor een extra hoge prijzenpot. Hoewel een selectief aantal landen deelnemen binnen de EuroMillions loterij, mogen ook inwoners van andere landen deelnemen. Zo zijn inwoners van Hongarije en Rusland ook al eens in de prijzen gevallen bij de EuroMillions loterij.

Hoe werkt EuroMillions?

Bij de EuroMillions loterij kies je in totaal zeven getallen. Vijf van die getallen kies je uit de reguliere groep ballen, die een waarde representeren tussen de 1 en 50. Daarnaast kies je twee zogenaamde ‘lucky star’-getallen, waarvan er in totaal 12 zijn. Maak je de perfecte combinatie van vijf reguliere getallen en twee lucky star getallen, dan ga je aan de haal met een aantrekkelijke jackpot. Maar ook bij een kleinere combinatie kan je al fraaie bedragen winnen. Hieronder een overzicht van je winstkansen en uitbetalingen. Onderliggende getallen gelden officieel sinds 27 september 2016:

Combinaties van nummers De potentiële prijs Odds (winstkansen)
5x nummers / 2x lucky star De Jackpot (kan variëren) 1 op 139.838.160
5x nummers / 1x lucky start 303.798 euro 1 op 6.991.908
5x nummers 31.448 euro 1 op 3.107.515
4x nummers / 2x lucky star 3.076 euro 1 op 621.503
4x nummers / 1x lucky star 164 euro 1 op 31.075
3x nummers / 2x lucky star 104 euro 1 op 14.125
4x nummers 58 euro 1 op 13.811
2x nummers / 2x lucky star 19 euro 1 op 985
3x nummers / 1x lucky star 14 euro 1 op 716
3x nummers 12 euro 1 op 314
1x nummers / 2x lucky star 10 euro 1 op 188
2x nummers / 1x lucky star 8 euro 1 op 49
2x nummers 4 euro 1 op 22

Jackpot cap

De EuroMillions loterij bestaat sinds 2004 en in 2009 werden nieuwe regels ingevoerd. Eén van die nieuwe regels was de zogenaamde jackpot cap, die tot gevolg had dat de jackpot vanaf dat moment niet meer hoger mocht groeien dan een bepaald bedrag. In eerste instantie was dit 185 miljoen. Later is besloten dat de jackpot met maximaal 5 miljoen euro mag groeien, wanneer een jackpot met de jackpot cap is gevallen. Vervolgens zijn de regels met betrekking tot de jackpot nog enkele malen gewijzigd. De volgende twee regels zijn ingegaan en de tweede is momenteel het geldende reglement:

  • Jackpot cap is permanent 190 miljoen. Is de jackpot cap na twee trekkingen niet gevallen, dan wordt het jackpot bedrag uitgekeerd aan de selectie winnaars onder de jackpot, waardoor iedere winnaar extra veel krijgt uitgekeerd
  • Nieuwste en huidig reglement: Jackpot cap nog altijd 190 miljoen. Nu wordt jackpot pas uitgekeerd als deze vijf trekkingen op rij niet is gevallen

De hoogste winsten

Iedereen droomt ervan om die ene speciale jackpot in de EuroMillions loterij te winnen. Het kiezen van de juiste combinatie reguliere getallen en lucky stars is niet lastig, maar de perfecte combinatie ook daadwerkelijk winnen is dat wel. Toch hebben diverse Europeanen in het verleden al mogen genieten van een speciale jackpot. De hoogst mogelijke jackpot ter waarde van 190 miljoen euro is tot dusver driemaal gevallen. De gelukkige winnaars met een single lot waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Andere opvallende winsten in de EuroMillions loterij zijn de volgende:

  • 17 november 2016: Liefst 20 mensen uit verschillende Europese landen winnen samen de mega jackpot ter waarde van 183.109.057 euro.
  • Tussen 28 september 2007 en 26 september 2008 vallen drie mega jackpotten, welke achtereenvolgens door 14, 16 en 15 mensen tegelijk worden gewonnen.
  • Gemiddeld twee of drie keer per jaar vinden speciale trekkingen plaats, waarbij een vast jackpot bedrag wordt uitgekeerd, in de meeste gevallen met een waarde van 100 of 130 miljoen euro

Hoe EuroMillions te spelen

Iedereen kan EuroMillions spelen, want het is erg gemakkelijk en daarnaast natuurlijk ook vermakelijk. Kies vijf nummers uit een groep van 50 én kies twee lucky start uit een groep van 12. Iedere combinatie van vijf reguliere getallen en twee lucky stars staat voor een lijn en je kunt hier maximaal 10 per keer van maken. Als je wilt kan je tot vier weken voor de trekking een lijn maken. Per lijn betaal je zoals gezegd 2,50 euro of meer in speciale gevallen. Met Direct Debit kan je doorlopend meespelen in de EuroMillions loterij. Misschien ben jij dan wel de volgende die er met de hoofdprijs vandoor gaat.

European Millionaire Maker

Tot slot is er nog de unieke European Millionaire Maker. Als deelnemer aan de EuroMillions loterij kwalificeer je jezelf officieel voor dit evenement, waarbij uit een trekking nog een keer extra winnaars worden verkozen. Ben je één van deze gelukkige winnaars, dan ben je in één klap een miljoen euro rijker.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.