Powerball Australia

Powerball Australia is de grootste loterij van het Australische continent. De loterij wordt mogelijk gemaakt door de Tatts Group en er zijn meerdere individuele loterijen bij aangesloten uit diverse regio’s in het land, te weten: New South Wales loterij, Australian Capital Territory, Tattersalls Victoria, Tasmania, Golden Casket in Queensland én South Australian Lotteries in de zuidelijke regio van Australië. De huidige vorm van Powerball Australia bestaat pas sinds maart 2013 en hierbij worden zes ballen getrokken uit een pot van in totaal 40 nummers. De hoogste jackpot tot nu toe werd uitgereikt in 2009, toen de jackpot op een bedrag van 80 miljoen dollar stond. Wat is Powerball Australia en hoe kan je winnen met deze loterij?

Powerball Australia Trekkingen

Powerball Australia heeft ‘slechts’ één trekking per week en deze vindt elke donderdag plaats om 8.30pm (AED) of 9:30pm (AEDT) Australische tijd. Evenals veel andere loterijen worden ook bij deze loterij de balletjes getrokken uit twee vaten. De zes reguliere getallen worden getrokken uit het grootste vat en daarnaast wordt er nog een speciale Powerball getrokken uit het tweede vat. De jackpot, ofwel eerste prijs, is voorbehouden aan degene die zowel de zes getallen goed weet te raden en ook de Powerball goed heeft. De minimaal te winnen jackpot bij Powerball Australia staat momenteel op circa 3 miljoen dollar en dat is de moeite waard.

Hoe werkt het?

Wist je dat bij Powerball Australia wekelijks 1 tot 8 winnaars uit de bus komen? Powerball Australia is in veel opzichten te vergelijken met Powerball in de Verenigde Staten. Hoewel de huidige opzet van Powerball Australia pas sinds 2013 wordt gehanteerd, vond de introductie van Powerball Australia al plaats in het jaar 1996 en naar voorbeeld van de succesvolle Amerikaanse variant. Hoe speel je mee? Je kiest allereerst zes getallen uit een vat van 40 getallen en daarnaast kies je nog één Powerball uit een vat van 20 balletjes. De kans dat je de jackpot wint bij Powerball Australia is 1 op 76,767,600. Dat lijkt een vrijwel onmogelijke opgave, maar toch is dit binnen de wereld van loterijen een vrij lage odd.

Bij Powerball Australia heeft elke speler 8 kansen om te winnen, met als hoogste doel uiteraard de Powerball jackpot. Hoewel de Australische Powerball lijkt op de Amerikaanse Powerball bestaan er enkele belangrijke verschillen. In de Amerikaanse Powerball win je al als je de juiste Powerball hebt gekozen, terwijl je in Australië tenminste twee regulieren getallen én de Powerball goed moet hebben geraden om te winnen. De minimale winst ligt in Powerball Australia dan weer hoger dan in Amerika. Winnende combinaties zijn ingedeeld in een aparte divisie. Hieronder een weergave van je winstkansen bij Powerball Australia:

Winst in divisies Winst in valuta Odds
1. Powerball jackpot
6 nummers + Powerball
Minimaal 3.000.000 dollar

 

1 op 76,767,600
2. 6 nummers goed 108,370.85 dollar 1 op 4.040.400
3. 5 nummers + Powerball 3,334.50 dollar 1 op 376.312
4. 5 nummers 174,75 dollar 1 op 19.806
5. 4 nummers + Powerball 49,45 dollar 1 op 9.123
6. 3 nummers + Powerball 32,40 dollar 1 op 641
7. 4 nummers 25,65 dollar 1 op 480
8 2 nummers + Powerball 11,95 dollar 1 op 110
     
3 nummers of 1 nummer + Powerball is geen prijs    

Hoge uitgekeerde jackpot

Het winnen van de jackpot is niet onmogelijk en veel mensen hebben de hoofdprijs al in de wacht mogen slepen. Vanaf 2007 zijn er 5 winnaars bekend die er vandoor gingen met een écht grote jackpot. Onder een grote jackpot verstaan we in dit geval alle winnaars die tenminste 50 miljoen dollar wonnen. Hieronder zie je hoe die jackpot er uit zag:

  • 5 juni 2008: Eén ticket dat werd gekocht door een groep collega’s won een bedrag van 58,7 Australische dollars. Alle vier de winnaars gingen er individueel vandoor met een bedrag van 14,6 miljoen dollar.
  • Op 2 mei 2013 viel de jackpot op twee loten. Eén viel in Melbourne en één in Sydney. In totaal stond de jackpot op dat moment op 62 miljoen Australische dollars.
  • 21 augustus 2014 viel de jackpot opnieuw op twee unieke loten; één in New Wales en één in Queensland. De twee loten deelden de jackpot die op dat moment stond op 70 miljoen Australische dollars, voor beide 35 miljoen dollar winst dus.
  • 7 januari 2016: De meest recente hoge jackpot viel in januari 2016 op een single lot in Harvey Bay, Queensland. Een stelletje won hier de jackpot van 70 miljoen Australische dollars.
  • De hoogste jackpot ooit in Powerball Australia viel al in 2009. Niet één, maar twee loten wonnen de hoge jackpot. Een vrouw uit West-Sydney en een man uit Melbourne gingen er vandoor met een bedrag van 80 miljoen Australische dollars, waarmee ze beide dus 40 miljoen pakten.

Een syndicaat in Powerball Australia

Veel eerdere winnaars van Powerball Australia speelden onder leiding van een syndicaat. Dit klinkt misschien wat negatief, maar het geeft deelnemende spelers een hogere kans om te winnen en is volkomen legaal. Je kiest er dan namelijk voor om een groter aantal nummers te kiezen en kosten te delen met tenminste 3 andere mensen. Op die manier betaal je niet teveel voor een lot én maak je kans om groter te winnen. De jackpot die op 5 juni 2008 viel, die van 58,7 miljoen Australische dollars, was een samenwerking tussen vier Australische collega’s en dus een inzet van een syndicaat.

PowerHit lot en SuperCombo

Met een PowerHit lot in Powerball Australia verhoog je de kans om een Powerball te trekken naar bijna 100%. In deze situatie kies je namelijk automatisch voor ieder mogelijk Powerball nummer, maar verdeel je deze over meerdere spellen. Je kiest 6 nummers van 1 tot 40 en de computer verdeelt deze automatisch over 20 spellen. Tot slot is er nog de optie voor een SuperCombo. Hierbij mag je meer nummers en combinaties kiezen dan bij een standaard spel, maar je kan niet alle mogelijke nummers kiezen zoals bij een standaard Entry game. De jackpot in Powerball Australia kan je maar op één manier laten uitbetalen, namelijk in één keer als een lump sum. Hierbij krijg je in één keer al je geld en de som is vaak iets lager dan waar de jackpot op staat. Desondanks kan je bij Powerball Australia altijd een indrukwekkende jackpot ter waarde van minimaal 3 miljoen Australische dollars winnen.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.