Amerikaanse Powerball

Het Amerikaanse Powerball is één van de grootste loterijen ter wereld. In eigen land is deze loterij ongekend populair, maar dankzij het internet is het wereldwijd mogelijk om Powerball te spelen en steeds meer mensen maken hier gebruik van. In vergelijking met Nederlandse, Belgische en Europese loterijen kent Powerball dan ook een fantastische jackpot; een combinatie van 44 + District Columbia, Puerto Rico en de US Virgin Islands, allen verschillende loterijen die samenkomen in één indrukwekkende prijzenpot. Omdat Powerball in staat is meer geld te verdelen, beginnen steeds meer mensen deel te nemen.

Hoe werkt Powerball?

De Powerball loterij is een samenwerkingsverband van diverse staatsloterijen. Door het grote aantal deelnemers start de jackpot van Powerball op 40 miljoen euro, maar met iets meer geluk kan je zelfs een jackpot winnen die 9 cijfers voor de komma opleveren. De trekking vindt plaats door het gebruik van twee machines; één met witte ballen en één met rode ballen. De witte ballen zijn erg belangrijk, want hier krijg je er vijf van en daarvan moeten tenminste drie goed zijn om een prijs te winnen. De machine met rode ballen vormen de zogenaamde Powerballen, welke je extra winst op kunnen leveren.

Bij de Powerball loterij mag je als speler zelf je getallen kiezen. Bij de witte ballen heb je daarvoor 69 mogelijkheden en je mag er dus vijf kiezen; 5 op 69 dus. In de rode machine gaan voorafgaand aan de trekking 26 ballen en hiervan mag je slechts één nummer kiezen. Kies je zelf de waarde van de ballen, dan ga je voor de zogenaamde quick pick. Laat je getallen automatisch kiezen, dan ga je voor de easy pick. Binnen Powerball heb je tot slot de optie voor Powerplay. Hierbij speel je voor een euro extra en zodoende kan je ook meer winnen dan bij een regulier lot. Een regulier lot kost je ‘slechts’ twee euro, terwijl een Powerplay lot je drie euro kost.

Multi-State Lottery Association

De organisatie achter Powerball ligt bij de Multi-State Lottery Association. Deze non-profit organisatie ziet toe op het verloop van Powerball. Deze loterij wordt elke woensdag en zaterdag gehouden en vindt doorgaans plaats in Florida. Tot een uur voor de loterij kan je nog loten kopen en meedoen voor de prijzen. Heb je alle zes de ballen goed, dan ga je er vandoor met de jackpot. Heb je de vijf witte ballen goed voorspeld, dan win je al één miljoen dollar. Hoewel de jackpot erg aantrekkelijk is, is het nog altijd erg lastig om deze ook daadwerkelijk te winnen, want zes goede getallen zijn niet zomaar te raden. Zoals gezegd heb je te maken met de kans van 5/69 én 1/26; ga er maar aanstaan!

Extreem hoge winsten in Powerball

De kans dat je de jackpot wint bij Powerball is niet erg groot; 1 in 292,201,338. Toch won een gelukkig persoon in 2013 met een single lot liefst 590 miljoen dollar en daarmee was deze gewonnen jackpot de hoogste die ooit was gevallen tot dat moment. In 2016 werd echter het duizelingwekkende bedrag van 1,5 miljard dollar uitgekeerd aan de winnaar van de jackpot in de Powerball loterij. Vanaf drie goed voorspelde witte ballen heb je echter al winst en daarna is het pas echt cashen. Heb je wat gewonnen, dan krijg je dit in 30 vaste termijnen uitbetaald. Uniek (en misschien verrassend) is het feit dat je de winst bij Powerball kunt laten uitbetalen in contanten. In 2012 viel de Powerball ook al en wonnen twee houders van een lot al het indrukwekkende bedrag van 580 miljoen dollar. Beide winsten hebben het imago van Powerball zeker geen windeieren gelegd.

Live uitzending

Iedere woensdag en zaterdag wordt de trekking van de Powerball live uitgezonden. Om 1 voor 11 ’s avonds, overigens Oosterse tijd, wordt de trekking gehouden en wordt er live verslag gedaan van het evenement. Er zijn acht mogelijke prijzen die kunnen variëren van 4 dollar tot 1 miljoen dollar én natuurlijk is er nog de jackpot. Wist je trouwens dat de kans om te winnen bij Powerball behoorlijk hoog ligt? De kans om winst is 1 op 24,87. Zoals gezegd is de minimale jackpot in ieder geval 40 miljoen dollar. Heb je gewonnen? Dan heb je 180 dagen de tijd om je prijs te claimen, terwijl dit online al één dag na de trekking kan.

Uitbetalingen in de Amerikaanse Powerball

Nou ben je natuurlijk benieuwd wat de uitbetalingen op de Powerball loterij zijn. Om deel te nemen aan de loterij kan je zoals aangegeven een lot kopen van 2 dollar, of je kans op hogere winsten vergroten met een Powerplay lot ter waarde van 3 euro. Hieronder kan je zien hoeveel je kan winnen en bovenal hoe snel je al een kleine winst kan pakken. Rood is hierbij de Powerball. De witte ballen zijn de standaard ballen.

Combinaties van nummers De potentiële prijs Odds (winstkansen)
5x Wit / 1x Rood De Jackpot (kan variëren) 1 op 292,201,338.00
5x Wit 1,000,000 dollar 1 op 11,688,053.52
4x Wit / 1x Rood 50,000 dollar 1 op 913,129.18
4x Wit 100 dollar 1 op 36,525.17
3x Wit / 1x Rood 100 dollar 1 op 14,494.11
3x Wit 7 dollar 1 op 579.76
2x Wit / 1x Rood 7 dollar 1 op 701.33
1x Wit / 1x Rood 4 dollar 1 op 91.98
1x Rood 4 dollar 1 op 38.32

De Powerplay

Met Powerplay, dus door een euro extra te betalen voor een lot, krijg je bij een winnende combinatie te maken met de multiplier. Zo kan je van een winst van 1 miljoen dollar (5x Wit) een winst van 2 miljoen dollar maken, terwijl je bij een winst van 4 euro de winst met 10 kan vermenigvuldigen tot 40 euro en dat tikt toch aan. Het is afhankelijk van de multiplier die bij de editie wordt getrokken met hoeveel je de winst mag vermenigvuldigen. Dit kan variëren tussen x2 tot x10. Alleen voor de jackpot geldt geen multiplier.

Wat als je de Powerball loterij wint?

Powerball heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd en van over de hele wereld kan je meedoen aan deze aantrekkelijke loterij. Zo kan je online via een tussenpartij gewoon deelnemen aan het Amerikaanse Powerball en hoge prijzen winnen. Via een formulier geef je aan of je één of meerdere rijtjes met getallen wilt kiezen en of je gebruik wilt maken van de Powerplay optie. Na je keuze kunnen de Powerball loten worden gescand en neem je officieel deel. Winnaars worden via de e-mail of SMS op de hoogte gehouden van het resultaat. Win je 50,000 dollar of meer, dan moet je de prijs zelf komen ophalen in Amerika. Daarbij horen in Amerika geldende winstbelastingen.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.