SuperEnalotto

SuperEnalotto is een Italiaanse loterij die sinds 1997 wekelijks wordt gehouden. Tegenwoordig kent de loterij één van Europa’s hoogste jackpotten. Uniek aan SuperEnalotto is dat er liefst driemaal per week een officiële trekking wordt gehouden. We wisten al dat Italianen behoorlijk dol waren op gokken, maar SuperEnalotto heeft er sinds 3 december 1997 nog een schepje bovenop gedaan. Bij deze loterij heb je zes kansen om in de prijzen te vallen. Veel Europese landen zijn verbonden aan de EuroMillions loterij, maar Italië heeft zijn eigen loterij en deze kan zich qua hoogte van de jackpot zeker vergelijken met de grootste loterijen ter wereld. Wat houdt SuperEnalotto in en welke prijzen worden er verdeeld?

Veel trekkingen

Zoals gezegd vinden er dus wekelijks drie trekkingen plaats in de hoofdstad Rome. Elke dinsdag, donderdag- en zaterdagavond om 20:00 uur vinden deze trekkingen plaats en duizenden Italianen, maar ook buitenlanders nemen deel aan deze loterij. Bij SuperEnalotto is het de kunst om de zes juiste getallen te raden, welke worden getrokken uit een pot met 90 balletjes. Naast de winnende nummers kan je ook nog meedoen voor de Jolly en SuperStar. Tot aan 2009 werden zes afzonderlijke trekkingen gehouden, welke plaatsvonden in Bari, Florence, Milaan, Napels, Palermo en Rome. De zes eerste getallen die werden getrokken vormden samen de unieke combinatie. Sinds 2009 zijn de regels echter aangepast en vinden trekkingen uitsluitend plaats in Rome.

Hoe werkt SuperEnalotto?

Nog altijd kies je bij SuperEnalotto voor zes unieke getallen en hoop je dat de jackpot hierop valt. Daarnaast kan je meedoen voor de bonusronde en gokken op de zogenaamde Jolly bal. Deze is in het leven geroepen om te bepalen wie de tweede plaats pakt. De tweede plaats gaat namelijk naar de persoon die vijf getallen goed heeft én de Jolly bal goed heeft geraden. Tot slot heb je nog de SuperStar bal. Dit is een extra bonusbal waarvoor je extra dient te betalen, maar dit kan zich ruim uitbetalen. De SuperStar bal wordt tegenwoordig apart getrokken en dat betekent dat de SuperStar bal eenzelfde waarde kan hebben als de winnende getallen. Heb je de SuperStar waarde goed gegokt, dan kan je tot 100x je winst vermenigvuldigen. Heb je geen van de zes reguliere getallen goed, dan kan je met een juiste SuperStar bal alsnog je inzet terugwinnen.

Winnen is niet gemakkelijk. Je kunt maar zes getallen kiezen uit een pot met liefst 90 getallen. Dat maakt je odds bij deze loterij niet hoog, maar de winsten zijn des te hogen. Wil je winnen dan dien je tenminste twee getallen goed te hebben geraden. In dat geval win je overigens alleen je inzet terug. Je kan met twee euro twee keuzes maken voor een lijn getallen. De te verdelen prijzen zien er als volgt uit:

Optie om te winnen Geldprijs (gemiddeld) Winstkans
6 juiste getallen 9.500.000 1 op 622.614.630
5 getallen + Jolly 240.000 1 op 103.769.105
5 juiste getallen 7.700 1 op 1.250.230
4 juiste getallen 114 1 op 11,907
3 juiste getallen 8 1 op 327
2 juiste getallen 1 1 op 21.51

De hoogste winsten

Het verleden heeft al bewezen dat het zeker niet onmogelijk is om de hoofdprijs te winnen in de SuperEnalotto loterij. In 2010 werd een astronomisch bedrag van 177,7 miljoen euro uitgekeerd in de regio van Milaan. Bij de SuperEnalotto loterij geldt een progressieve jackpot zónder cap, wat betekent dat de jackpot kan blijven oplopen tot het moment dat de jackpot weer eens ergens valt. Met het gegeven dat de loterij drie keer per week plaatsvindt, kan je wel nagaan dat de jackpot hierdoor snel stijgt en dus grote geldprijzen te verdienen zijn. Er zijn in het recente verleden overigens meer fraaie winsten te genieten geweest bij de SuperEnalotto loterij;

  • Oktober 2016: Calabrië, één winnaar van 163,5 miljoen euro
  • Augustus 2009: Bagnone in Toscane, één winnaar vlak na het veranderen van de trekkingen wint een bedrag van 147,8 miljoen euro
  • Februari 2010: Parma, twee winnaars van 139 miljoen euro
  • Oktober 2008: Bij de oude trekkingen valt een jackpot van ruim 100 miljoen euro in de Siciliaanse stad Catania
  • In 2017 viel nog tweemaal de jackpot in Venetië; respectievelijk 93,7 en 77,7 miljoen euro voor twee keer één winnaar

Waar kan je loten kopen?

Italië is een land van ongekende schoonheid, maar ook een land met veel duistere geschiedenis en een land waar mensen over het algemeen graag een gokje wagen. Het is dan ook niet zo vreemd dat je bijna op iedere straathoek terecht kunt voor loten. Niet alleen loten voor SuperEnalotto, maar nog veel meer gok gerelateerde artikelen. De loterij is niet enkel toebedeeld aan Italiaanse staatsburgers, maar ook mensen van een andere afkomst mogen deelnemen aan SuperEnalotto.

Ik heb gewonnen; en nu?

Hoe weet je of je hebt gewonnen met de SuperEnalotto loterij? De juiste combinaties en prijswinnaars worden onmiddellijk na de trekking bekend gemaakt. Kan je de trekking van de loterij niet live volgen, maar heb je toch gewonnen? Dan krijg je hiervan een bevestiging op je mail. Van je winst dien je wel weer een deel af te staan aan belastingen volgens de Italiaanse wetgeving voor gokspelen. Die belasting valt overigens reuze mee en is in veel gevallen slechts 1% tot 6%. Dit is in vergelijking met hoge kansspelen belastingen in andere delen van de wereld natuurlijk extra aantrekkelijk.

Waar staat SuperEnalotto?

Op het wereldtoneel voor loterijen is SuperEnalotto absoluut een loterij om rekening mee te houden. Sterker nog, sinds het vallen van de record jackpot in 2010 is Italië zelfs een tijdje extra drukbezocht door toeristen die allemaal hun geluk wilden beproeven in deze unieke loterij. Ook tegenwoordig is SuperEnalotto nog altijd één van de loterijen met de hoogste jackpotten en omdat deze geen cap heeft, is die mateloos populair onder mensen die graag aan de loterij mee doen. Het is dan ook mogelijk om online een lot aan te schaffen via diverse kanalen. Natuurlijk is het extra leuk om je deelname aan SuperEnalotto te combineren met een bezoekje aan Italië, maar mocht dat niet lukken dan kan je nog altijd en overal meedoen aan één van de grootste en meest aantrekkelijke loterijen van Europa.

18plus
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 - 2018 Loterijen.net. Alle rechten voorbehouden.